Kiértékelés időpontja: 2013.10.01. 09:00

Katalógus

Kiértékelés helyszíne: Művelődési Ház
Jelen voltak: Balázs Attila, Csáki Jenő, Elekes Gyula, Jakab Áron Csaba

Fotópályázat részvevőinek száma: 13 pályázat
Leadott pályamunkák száma: 50 darab

A pályaművek névtelensége a zsűrizés rendszerének megfelelően biztosított.

A beérkezett pályaművek átnézése után a következő döntések születtek:
I. díjra érdemes Kozma Attila-Csaba „Asszonyok a háztetőn” című munkája
II. díjra érdemes Hadnagy Sándor „A nagyok árnyékában” című munkája
III. díjra érdemes Fülöp Lóránt „Szélkakas” című munkája

A zsűrizéssel, értékeléssel kapcsolatos szempontok, vélemények Elekes Gyula, Balázs Attila, illetve Csáki Jenő megfogalmazásában:
Az első helyezett, Kozma Attila-Csaba – Asszonyok a háztetőn
Kozma Attila-Csaba: Asszonyok a háztetőn humoros című sorozatából emeltünk ki egy képet. Egy ház plasztikus alakja, -tető sarokdísze. Kecses gondolkodó női alak. Sikeresen megválasztott látószög, a fehér–fekete kemény, drámai kontrasztját oldja a szobor fehér-szürke tónusai. Érdekes kompozíció, láttatás amint a szobor fehér-szürke vertikalitását ellensúlyozza a háztető cserepek horizontális lágy ritmusa! (Elekes Gyula)
Kozma Attila Csaba, Asszonyok a háztetőn című sorozatával olyan rejtett szépségeket tár a nézők elé, amiket mindennapi rohanásaink során nem veszünk észre. Felhívja a figyelmet arra, hogy lépjünk ki egy kicsit a megszokott monoton szemléletmódunkból és vigyázó tekintetünket emeljük a régi házaink tetőszerkezeteire. Igazi kincsek nem csak az öreg ládák mélyén rejtőznek, hanem nap mint nap elmegyünk mellettük, csak nem vesszük észre. Emeljünk fel tekintetünket !. (Balázs Attila)
A ház békéjét örzi, talán az idők kezdete óta, és annak végezetéig.Legalábbis ezt sugallja az alak testtartása és a végtelen türelmet mutató arckifejezése. De erre lehet következtetni a fotós által használt eszközök alapján is. Az ilyenkor elvárt aranymetszés helyett a kép közepén elhelyezett főmotívum, a részlet nélküli előtér, a békésen egyhangú ég. És mindezt erősíti a visszafogott, enyhén szépiás tónusok által keltett időtlenség érzése. Talán ilyen helyen lenne jó megpihenni egy túlhajszolt nap után. Ha sokáig nézzük, belénk is költözik egy kis nyugalom, béke. (Csáki Jenő)
A második helyezett, Hadnagy Sándor – A nagyok árnyékában
Az oszlopok élettelen, súlyos, redőszerű függőleges világára nagyszerű kontraszt – egy „kisember”. Sikerült megragadni, képpé formálni az oszlopok nyomasztó ritmusának és az élő világ „párbeszédének” pillanatát. (Elekes Gyula)
Mintha egy katedrális óriási orgonasípjai mellett állna a gyerek, Hadnagy Sándor - A nagyok árnyékában című fotóján. Jól szemlélteti, hogy milyen kicsik vagyunk mi emberek, mennyire eltörpülünk a Művelődési Ház monumentális oszlopai mellett, ugyanakkor szépen mutatja be a függőleges elemek által tagolt fény-árnyék játékot. (Balázs Attila)
A hatalmas oszlopok világában is akad egy kis zöld, egy kevéske vidám tarkaság. Talán ezt szeretnék bizonyítani ez a kép a gyerek elé helyezett tuja és a betonágyból kikandikáló kis színes virágok. De a képet még így is az embertelen méretű oszlopok sora uralja, amelyek ismétlődése a fotós átall választott szögből inkább monoton, mint ritmusos. És ezt még hangsúlyozza a kép alján elhelyezett kisgyerek és a föléje tornyosuló oszlopok aránya. (Csáki Jenő)
A harmadik helyezett, Fülöp Lóránt – Szélkakas.
Az előtér élettelen festményszerű lírai képe kontraszt a keményebb, rajzosabb tetődíszre. Egy szép hangulatú, jól komponált kép, mely beindítja a néző fantáziáját nemcsak láttat. A szélkakas harca a sárkánnyal. (Elekes Gyula)
Mintha egy mesebeli figura lenne a Haberstumpf villa egyik tornyán és onnan akarná szétkukorékolni a régmúlt történeteit, meséit. Álomszerű látás, láttatás és mégis egyik udvarhelyi kincsünkre hívja fel a figyelmet. Fülöp Lóránt biztosan tudja, hogy oda kell figyelni az ilyen részletekre, hisz ez is örökség! (Balázs Attila)
Nekem a szélkakasok láttán azok a régi idők jönnek elő, amikor a mesék történtek. Lehet a meséskönyvek illusztrációjának a hatása. Senki nem látta, de biztos ilyen volt. De van itt egy másik réteg, az élénk színekben kavargó előtér. Ezelőtt jó negyven évvel valamiért ilyen vibrálóan színesnek képzeltük el a kétezres évek világát. Egy elképzelt múltat próbál elnyelni egy elképzelt jövő. A szélkakas elhelyezése és enyhen előredőlő tartása alapján nem lesz könnyű dolga. (Csáki Jenő)

I - Kozma Attila Csaba - Asszonyok a hazteton II - Hadnagy Sandor - A nagyok arnyekaban III - FulopLorant - Szelkakas K - Balazs Odon - Femvirag K - Balazs Odon - Gimnazium sorozat - A jelen fenyeben K - Balazs Odon - Gimnazium sorozat - Ivek es formak K - Balazs Odon - Multunk tanui K - Csedo Attila - Kehely K - Curcubet Matyas - Osszetartas K - Curcubet Matyas - Zar(t)pecset K - Florian Csaba - A mult jelene K - Florian Csaba - Paros K - Florian Csaba - Szeretet tukor K - Fulop Lorant - Attekinto K - Fulop Lorant - Teto K - Hadnagy Sandor - Eso utan K - Hadnagy Sandor - Kisvarosi Windows K - Kozma Attila Csaba - Asszonyok a hazteton 1 K - Kozma Attila Csaba - Asszonyok a hazteton 2 K - Laszlo Csaba - Itthon K - Lorincz Csaba - A rejtozkodo Venusz K - Lorincz Csaba - Fenybe irva K - Orban Csaba - Kapun kivul K - Orban Csaba - Kovirag K - Orban Csaba - Szilard alapra epitve K - Orban Csaba - Tanu K - Sirbu Cristina - A gondolkodo muvesz K - Sirbu Cristina - A legnagyobb szekely

Rólunk

vac 12b.jpg

Hirdetés

Aktuális pályázatok:
..::KONTRASZTOK::..
Határidő: 2015.november 27.
Természetfotó
Rendszeres bemutatkozási lehetőség az interneten keresztül természetfotósok részére akik képeiket szeretnék bemutatni és közönségszavazatok alapján értékeltetni azokat
Határidő: minden negyed év utolsó napja.
Legyen Ön is sajtófotós!
A nemzeti hírügynökség fotószolgáltatása várja rendkívüli történésekről, szokatlan jelenségekről, szerencsétlenségekről készített digitális felvételeit.
Határidő: nincs.